Choroba Hashimoto jest schorzeniem, które wpływa na cały organizm i charakteryzuje się zbyt małą produkcją hormonów tarczycy. Tarczyca (gruczoł tarczycowy) jak zapewne wiecie znajduje się na dole szyi. Tarczyca swoim kształtem przypomina motyla. Każde ze skrzydeł otaczających tchawicę w 80% składaa się z komórek pęcherzykowych. Ich zadaniem jest wytwarzanie i uwalnianie hormonów: tyroksyny (T4) oraz trójjodotyroniny (T3). Wiążą się one z białkami transportowymi we krwi i są rozprowadzane po całym organizmie- regulują proces przemiany materii. Pozostałe 20% to  komórki okołopęcherzykowe , które produkują kalcytoninę regulującą gospodarkę wapniowo- fosforową organizmu.

Warto nadmienić, że nazwa choroby pochodzi od nazwiska  japońskiego lekarza Hakaru Hashimoto.

Hashimoto jest autoimmunizującym zapaleniem tarczycy. Na początku wyjaśnię, że choroba autoimmunizacyjna oznacza sytuację, w której układ odpornościowy organizmu atakuje sam siebie. W normalnych warunkach układ odpornościowy broni nasz organizm przed czynnikami zewnętrznymi. W przypadku autoimmunizacji układ odpornościowy błędnie odczytuje sygnały, mobilizuje siły, wytwarza białe krwinki (limfocyty) oraz przeciwciała i kieruje je przeciwko komórkom własnego organizmu. Czyli w chorobie Hashimoto atakuje własną tarczycę. Najczęściej do wystąpienia choroby dochodzi u kobiet  w okresach zmian hormonalnych czyli dojrzewania, ciąży, menopauzy.

Co powinno niepokoić? Jak zdiagnozować Hashimoto? Jakie są objawy ? 

Choroba Hashimoto często rozwija się przez długi czas i nie daje żadnych objawów lub mogą być one niespecyficzne i niekoniecznie występować jednocześnie. Co więc powinno niepokoić?

  • nieuzasadnione tycie
  • sucha skóra
  • wypadanie włosów
  • ciągłe zmęczenie
  • stałe uczucie chłodu
  • bóle mieśni i stawów
  • depresja

Objawy Hashimoto mogą występować z różnym nasileniem. Czasami jako pierwsze pojawiają się objawy nadczynności, która stopniowo przechodzi w przewlekłą niedoczynnośc ( o tym w kolejnych postach)

Jakie badania należy wykonać?
  • TSH – hormon przysadki mózgowej
    norma – 0,27 – 4,2 – µlU/ml                                                                                                                                                                         (wg. różnych źródeł medycznych coraz częściej uznaje się górną granicę TSH dla osób zdrowych do 2,5 µlU/ml)
  • fT3 ( trójjodotyronina wolna) i fT4  (tyroksyna wolna) 
    fT3 – – norma 2,00 – 4,40 pg/ml
    fT4 –  – norma 0,93 – 1,70 ng/dl
    jeśli przyjmowane są hormony tarczycy  poziom fT3 i fT4  powienien oscylować  górnym przedziale zakresu 
  • przeciwciała przeciwtarczycowe
    P-ciała anty TPO – (podwyższone, powyżej 35 IU/ml)
    P-ciała anty TG – (podwyższone, powyżej 115 IU/ml
    podwyższone wartości przeciwciał wskazują na chorobę autoimmunologiczną
  •  USG tarczycy

Podwyższone stężenie przeciwciał anty-TPO we krwi obwodowej występuje prawie u 80% pacjentów z chorobą Hashimoto, a u ponad 60% chorych wyniki anty-TPO są bardzo wysokie. Obecnie choroba Hashimoto jest uważana za jedną z najbardziej rozpowszechnionych, przewlekłych chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Bibliografia:                                                                                                                                                                                                                Jak żyć z Hashimoto. L. Brakebusch, .A.Heufelder.   wyd. Pro Medica 2013                                                                                          Postepy Hig Med Dosw, 2014; tom 68: 1129-1137